una de biblioteques

aquest cap de setmana quan estava instal·lant el guifi a una persona de Taradell, em comentava que era professor per això tenia el volum de llibres que tenia i que a més n’hi havien donat encara molts més per altres motius

després em va comentar que havia pensat de fer una donació de la majoria dels seus llibres a la biblioteca de Taradell però (i a partir d’aquí es on vaig començar a escandalitzar-me) es veu que la biblioteca no et pot acceptar llibres, el motiu és que ja els hi venen catalogats des de la diputació de Barcelona, el qual em porta a dos reflexions:

– d’acord, es normal que la base de dades de llibres de les biblioteques estiguin centralitzades, així facilita l’obertura d’una biblioteca nova, saber quins llibres hi ha, etc etc

– el que ja no trobo tant bé es per què coi no poden tenir qualsevol altre llibre que no sigui de la diputació, no és lògic que una persona que vagi a la biblioteca de Taradell busqui informació de Taradell, Osona, la boira, en Toca-sons o qualsevol altre informació que és molt més lògica que la vulgui consultar qualsevol persona de Taradell o rodalies que no pas una persona del Guinardó, Matadepera o Granollers

ja per acabar de reblar el clau també em va comentar que fa un temps la biblioteca de Tona per trasllat van llançar un contenidor sencer de llibres vells (el qual no era un petitó d’aquests d’obra, sinó que hi podies passejar per dins i tot de gros) i ara que tenen l’edifici nou des de fa relativament poc el tenen mig buit …

com se li pot acudir a una biblioteca llançar llibres? quan els ciutadans de peu ens traslladem o canviem de pis temporalment es pot considerar normal que llencin els llibres per falta d’espai, perquè ja estan molt vells o pels motius que siguin, però que una biblioteca que és el temple de la lectura i la cultura com pot ser possible, hi ha la tira de biblioteques que tenen un arxiu amb els volums vells o edicions descatalogades, però, llançar-los?? la primera imatge que em va venir al cap (salvant distàncies) quan m’ho van dir: la crema de llibres que van fer els nazis

potser no els van cremar i qualsevol persona podia anar a buscar-los si volia (tal com va fer la persona que m’ho va comentar) però igualment aquells llibres no s’enviaven a cap altre biblioteca sinó que es destruiríen segurament …

té tela la cosa

3 pensaments quant a “una de biblioteques”

 1. El procediment més correcte, crec, seria fer la proposta de donació a la Biblioteca de Catalunya (Enllaç) indicant com a condició que ha de ser dipositat a la biblioteca de Taradell.

  Les Biblioteques de la Diputació tenen com a finalitat, únicament, el facilitar llibres de lectura però no la preservació ni l’especialització. Per això els llibres antics o trencats, o amb poc moviment, els llencen. El seu objectiu és tenir un fons de lectura suficient per atendre les peticions i fer servir el fons d’intercanvi per als encàrrecs.

  Personalment no comparteixo aquest plantejament de biblioteca, però entenc que tampoc cada biblioteca ha de fer les funcions de preservació del fons… ja que això és més car (més espai de magatzem, condicions de seguretat, restauració i manteniment, etc…).

 2. És cert, les Biblioteques de la Diputació consten d’un fons de lectura que renoven adquirint còpies noves dels exemplars de fons que s’han perdut o deteriorat i constantment adquireixen novetats literàries o titols que els semblen interessants per reforçar o engegar una nova secció.

  Personalment crec que és necessari que convisquin biblioteques de tot tipus, de més especialitzades i amb més recursos per conservar i mantenir exemplars descatalogats, d’interès especial, etc, i biblioteques que facin la simple funció de facilitar lectures.

  Ja veus que quan em poso a parlar de llibres m’emociono.
  COm va tot per Girona?

 3. Retroenllaç: taradell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *